De familie Keijlard – Wim  (jeugd)

Zijn ouders Jeugd Verkering   Gezin    Oorlog   Na de oorlog

(jan 2019) Terug naar Mijn Stambomen


mst.

Wilhelm Johannes, vernoemd naar beide grootvaders, werd geboren in december 1901 op de Rustenburgerstraat 58.

Dat was behoorlijk aan de rand van Amsterdam, hij vertelde later ook dat hij als kind uit het raam zag hoe het moeras om Amsterdam ooit in de brand stond. Het was een angstaanjagend en tegelijk spannend gezicht.

 

Vader Floris was kok en verdiende blijkbaar genoeg opdat er foto’s gemaakt konden worden.

 

 

Het gezin verhuisde in 1906 naar Nijmegen, waar de volgende foto is gemaakt.

 

 

In het hotel verbleef ook familie. Uit een bewaard gebleven ansicht blijkt dat de familie Daub er logeerde en daarbij een ring kwijt raakte. De ring werd gevonden.
“Je krijgt hem later wel, het is zonde om op te sturen” schreef Floris.

In 1914 liepen de zaken minder (de oorlog brak uit, wellicht had dat er iets mee te maken) en het jonge gezin keerde terug naar Amsterdam, waar ze in de Rustenburgerstraat 237 woonden. Dit was midden in de hoerenbuurt. Wim deed soms boodschappen voor hen, dan moest hij twee broodjes halen voor 25 cent en de 8 cent wisselgeld mocht hij houden.

Op een dag in de winter kwamen Wim en zijn broer Ger thuis. Wim liep de trap op naar boven en voelde ineens iets scherps in zijn nek. Hij rende naar beneden naar Ger toe.

"Boven staat een man en die snijdt in mijn nek, zodra ik boven ben!"

Ger ging ook naar boven en voelde hetzelfde. Uiteindelijk gingen ze dapper samen naar boven om er achter te komen, dat er natte lakens in het trapgat hingen. De bevroren punten prikten in hun nek en had hen de indruk van messen gegeven.

 

Rustenburgerstraat, bij het blok in het midden woonde de familie in het meest rechterhuis, één  hoog.

 

Wim bezocht de mulo tot hij 14 jaar was en een baantje moest gaan zoeken. Terwijl hij op de avondschool (onder meer) boekhouden en Frans deed, kreeg hij een baan als boekhouder bij een exportfabriek boter. Margarine was toen net ‘nieuw’,  verder was er roomboter en melange. De lading werd op de Kloveniersburgwal op een schip geladen.

 

Vervolg

 

 

Terug naar Mijn Stambomen