Tamara Karsavina

werd in 1885 in Sint Petersburg geboren. Ze zat op de keizerlijke balletschool en studeerde onder Cecchetti en Gerdt. In 1902 was haar opleiding klaar en werd ze soliste, en in 1909 ballerina.

Ze bleef bij het Mariinski ballet tot 1918, maar werd ondertussen wereldberoemd doordat ze meeging met
Diaghilev op zijn Europese tours. Daar was ze vaak de partner van Vaslav Nijinsky, met wie ze beroemde rollen danste, zoals in De Vuurvogel, Spectre de la Rose, Petroeskja en Jeux.

Ook danste ze in balletten van Massine als Tricorne en Pulcinella.

 

Ze trouwde in 1917 met de Britse diplomaat Henry James Bruce en vertrok naar Engeland. Daar werd ze de vice-president van de Royal Academy of Dance en ze trad op als adviseur toen het Royal Ballet diverse Diaghilev balletten op nieuw ging opvoeren.

Tevens begeleidde ze Margot Fonteijn toen deze De Vuurvogel en Giselle ging instuderen. Alicia Markova was ook een leerling van haar.

In 1930 verscheen haar autobiografie Theatre Street.

Bekijk haar autobiografie

Hoewel haar huwelijk goed was, had Tamara een affaire met de Amerikaanse schrijfster Mercedes de Acosta, die al eerder een romance had met Isadora Duncan, en later nog beroemd zou worden om haar afffaires met zowel Greta Garbo als Marlene Dietrich.

In 1978 stierf ze in Engeland.

Met Vaslav Nijinsky

 Met Serge Lifar

 

Klik hier voor meer ballet