Leon Bakst

De joodse Leon Bakst werd als Lev Samoylovitch Rosenberg op 10 mei 1866 in Grodno geboren bij de Pools Lithuaanse grens, maar hij groeide op in Sint Petersbrug. Op twintigjarige leeftijd kwam hij op de Academie voor fijne kunsten waar hij uiteindelijk werd weggestuurd omdat hij de figuren in De Madonna huilend over Christus als Joodse boeren had afgeschilderd. Uit geldnood werd hij portretschilder en hij kreeg zo zelfs een sponsor in de persoon van de Groothertog Vladimir. Hij illustreerde boeken en deed aan interieur decoratie. Samen met Diaghilev en Benois richtte hij een kunsttijdschrift op dat veel aanzien had.

 

Massine, Gontcharova, Larionov, Stravinsky en Bakst in de tuin bij Diaghilev in Ouchy.

Ook gaf hij vanaf 1906 les aan de Keizerlijke Tekenacademie in Sint Petersburg, waar hij Marc Chagall (1887-1985) als leerling had. Deze was als tiener al eigenzinnig. Bakst zei over hem: 'Chagall is mijn favoriete leerling. Want nadat hij aandachtig naar mijn lessen geluisterd heeft, doet hij iets totaal anders.'

Toen Sergei de Diaghilev de Russische kunst naar Europa wilde brengen, veranderde het leven van Bakst, want deze haalde hem over om decor-, en kostuumontwerper te worden voor het Ballet Russes en zijn gebruik van exotisch felle kleuren brachten velen in extase. Zijn oriëntaalse stijl had zelfs een grote invloed op de mode en op de interieur inrichting. Scheherazade in 1909 was zijn grote triomf.

*

Twee maal Leon Bakst, links een zelfportret, rechts een portret door Modigliani.

Hij was een dermate goede vriend van Diaghilev dat hij bijv. meeging naar Venetië toen deze daar op 'huwelijksreis' ging met Nijinsky.

Tijdens zijn jarenlange samenwerking met Diaghilev waren er frequente ruzies tussen de temperamentvolle mannen.

Bakst stierf in Parijs in 1924.

 Een kostuumontwerp door Bakst

Alexander Benois geschilderd door Leon Bakst

Prachtig decor en achterdoek van Bakst voor het ballet Daphnis en Chloe

 

 

 

Klik hier voor meer ballet